Zakgeldverschil tussen jongens en meisjes

J/M februari 2005

Jongens krijgen meer zakgeld dan meisjes. Waarom? Dat weten ze bij het NIBUD niet.

Wie er niet van opkijkt is Joop Schipper, hoogleraar Arbeids- en Emancipatieeconomie aan de Universiteit van Utrecht en expert op het gebied van beloningsverschillen tussen mannen en vrouwen. “ Dit is niet het eerste onderzoek waarin deze ongelijkheid wordt beschreven. Het begint bij het zakgeld, daarna krijgen jongens meer betaald voor hun eerste bijbaantje en  zo gaat het door in het hele verdere leven. Dit was al zo in de tijd van Mozes en helaas zit er niet zoveel progressie in.”

Er zijn volgens Schipper verschillende verklaringen  voor dit verschijnsel. “Net als werkgevers hebben ouders die hun zonen meer geven dan hun dochters, waarschijnlijk een bepaald beeld van vrouwen en meisjes. Die zouden wel met wat minder toekunnen. Daarnaast wordt er vaak verondersteld dat meisjes langer in en om de familie blijven hangen en daardoor het nodige toegestopt krijgen in natura – een nieuwe jas of een tasje bijvoorbeeld. Jongens, die juist gestimuleerd worden om zich wat zelfstandiger op te stelllen, moeten hiervoor worden gecompenseerd in geld, zo lijkt de redenatie.”

Wat volgens Schipper ook speelt is dat jongens vaak duurdere hobbies hebben dan meisjes. “ Veel jongens willen bijvoorbeeld naast de fiets die ze van pa en ma hebben gekregen ook nog een brommer. Daar sparen ze voor en werken ze voor, maar omdat ze het echt heel graag willen hebben, zullen ze ook hun ouders om extra zakgeld vragen – ‘ ah, mag ik zakgeldverhoging . Meisjes doen dat niet zo gauw. Het grappige is dat je ditzelfde gedrag terugziet bij de eerste salarisonderhandelingen. Mannen proberen dan het onderste uit de kan te krijgen – die willen méér. Maar vrouwen nemen al snel genoegen met wat ze geboden krijgen. Zeker als ze enthousiast zijn over hun baan.”

Als laatste verklaring voor  de zakgeldverschillen wijst Schipper nog op de rolpatronen die jongens en meisjes al op jonge leeftijd opgelegd krijgen. “ Van meisjes wordt verwacht dat ze af en toe een handje meehelpen in de huishouding. Dat hoort er gewoon bij. Als jongens helpen, wordt dat meer als iets uitzonderlijks  gezien waar een beloning tegenover moet komen te staan. Ook dat levert de jongens een extra geld op. Wat verder speelt als het gaat om rolpatronen is dat er bij jongens nog weleens vanuit wordt gegaan dat ze hun vriendinnetje moeten kunnen tracteren als het zo ver is. Ook dat verschijnsel zie je later terug; lange tijd kregen mannen meer salaris dan vrouwen met als argument dat zij daarmee een heel gezin moesten onderhouden.”

Of het in de toekomst financieel beter gaat worden voor vrouwen? “ De verschillen zijn niet meer zo groot als vroeger” , zegt Schipper, “ maar er zit ook niet veel verbetering in.”

 

Dus vrouwen en meisjes van Nederland: zeuren! En een dure hobbie: alles van Chanel bijvoorbeeld,  Prada-schoenen, oorbellen….aaaaaah!

 

Jessica, 12, krijgt minder zakgeld dan haar broer, maar dat komt omdat hij ouder is: “ Ik vind eigenlijk dat meisjes meer moeten krijgen dan jongens. Meisjes moeten make-up kopen en kleren. Dat soort zaken zijn voor jongens toch een stuk minder belangrijk”

 

Elsa van Oord, 14,  krijgt minder zakgeld  dan haar oudere broer: “ Ik vind het raar als meisjes minder krijgen dan jongens. De enige reden die ik daarvoor kan verzinnen is dat jongens meer merkkleren kopen dan meisjes. Dat is wel duur ja.”

 

Nicky Duikelman, bijna 16 krijgt zelf de indruk dat meisjes meer krijgen dan jongens: “Ik vind ook dat meisjes meer nodig hebben. Die moeten toch vaker iets anders aan dan jongens. Aan de andere kant kopen jongens vaker dure dingen zoals computers, mobiele telefoons of een I-pod. Ik denk dat hun vaders daar graag aan meebetalen omdat ze het zelf heel leuk vinden.”

 

Marie van Os, 16, vindt dat zakgeldverschil tamelijk onzinnig. “ Aan de ene kant vind ik dat meisjes meer geld moeten krijgen dan jongens omdat ze gewoon ijdeler zijn. Maar aan de andere kant…jongens moeten vaker trakteren; kaartje voor de film, een etentje – dat kunnen meisjes ook doen maar beter niet te vaak. En jongens moeten voorbehoedsmiddelen kopen natuurlijk; maar goed dat kun je denk ik weer afstrepen tegen de make-up.

Deel dit artikel

Eén reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ook interessant voor u